EVAS GODE BOLLER (grunndeig)

Jeg ser at det fra tid til annen kommer nye og “revolusjonerende” oppskrifter på boller og annen gjærdeig. Noen av de nye metodene har navn som jeg ikke engang klarer å uttale. Men jeg er ganske sikker på at de blir gode, selv om navnene på teknikken er vanskelig å si.

Når det gjelder boller, så har jeg en oppskrift jeg har brukt i alle år. Den er bankers for meg å lage, til og med nå når jeg har ME. Deigen bruker jeg til all bollebakst. Også kanelsnurrer, skoleboller osv. Den er veldig lett å jobbe med.

Jeg fikk lyst å dele oppskriften.

 

EVAS GODE BOLLER

1 kg hvetemel
7 dl melk
200 g margarin
2 pk tørrgjær (jeg bruker som regel kun 1 1/2 pk)
200 g farin
2 ts kardemomme
1 knivodd hornsalt

1 egg til pensling

 

Bland sammen de tørre ingrediensene i en bakebolle.

Smelt margarinen og ha i melken. Varm dette til fingervarmt.

Ha dette i bakebollen og elt sammen til en smidig deig som såvidt slipper bakebollen.
Juster med mel/melk om deigen ikke har rett konsistens.

Dekk til og sett til heving i ca. 30 min.

Ha deigen på bordet uten å elte for mye. Del i passe store biter og trill til glatte og runde boller. Legg bollene på bakepapirkledd stekebrett.

La etterheve i ca. 30 minutter.

Pensle med sammenhvispet egg og stek ved 200ºC i 10 minutter.

Avkjøles på rist.

———————–

Ofte pleier jeg å ha i rosiner i bollene, for det liker jeg best. Da lar jeg rosinene først ligge i bløt i varmt vann en liten stund mens jeg blander resten av deigen. Så siler jeg vannet av rosinene og har de i deigen mot slutten av eltingen. Da blir både bollene og rosinene saftige og gode.

Et annet tips er at når jeg pisker egget klar til pensling, pisker jeg med noen saltkorn. Da blir egget ikke så trådete og det er lettere å pensle det ut på baksten.

Jeg bruker alltid tørrgjær når jeg baker gjærbakst. Men man kan så klart bruke ferskgjær også. Den må da røres ut i den lunkne væsken før alt blandes til en deig.

Kos deg med bakingen ♥

 

#boller #bakst #hvetedeig #gjærbakst

 

6 kommentarer
      1. Ja, det er noen som er utrolig flinke til det 🙂 Jeg er ikke så flink som jeg skulle ønske, derfor er jeg glad i sånne bankers oppskrifter 🙂

    1. Er det spesielle ting man ikke burde spise, når man har ME? Jeg vet så lite om sånt, og siden du sier en oppskrift du kan bruke selv om du har ME, så må jeg spørre litt 🙂 Det så godt ut 🙂 Jeg spiste bolle i går. Søsters hadde bakt 🙂 klem <3

      1. Noen har ibs tror jeg det heter, eller mulig det ikke var helt det navnet, men altså, ofte er det andre sykdommer, gjerne mage og tarm sykdommer innvolvert i en ME diagnose. Da kan de neppe spise disse bollene her. Greia for meg er at de er så enkle å bake. Jeg bruker ikke opp all energien min pluss litt til for å bake dem. Og det er ikke så mange rare ting som skal i dem, og ingen rare og innviklede prosesser for å få et vellykket resultat 🙂
        Boller er veldig godt. Heldig du som fikk spise boller hos søsteren din ♥ Klem ♥

    2. De ser nå kjempegode ut! 🙂 Jeg er enig i det med gjæren – at en ikke trenger to pakker til den porsjonen. Det er bare å la deigen heve litt lenger. Jeg synes forresten fersk gjær virker bedre enn tørrgjør, men jeg bruker som regel den tørre fordi den er enklere og har lengre holdbarhet. Det har hendt at jeg har glemt å ha i gjær i gjærbakst også, faktisk… 😉

      1. Takk for det ♥ Ja, det sies at ferskgjær er bedre, men jeg må innrømme at jeg selv ikke har merket noen nevneverdig forskjell. Tørrgjæren fungerer max for meg. Og den er enklere og med lengre holdbarhet som du sier, og det betyr at jeg kan sette i gang og bake på impuls, fordi jeg faktisk har gjær i huset som ikke har gått ut på dato 🙂

        Hehe….jo, noen sånne småting kan nok glemmes….jeg har glemt lignende selv 🙂 Som å ha egg i pannekakerøra og sånt 😉

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg