Vår ferd videre i California gikk til en av mange ghost towns, Bodie.
Bodie var en gullgraverby fra 1859 til 1942. På det mest aktive bodde det rundt 8000 mennesker i Bodie, og de hadde både kirker, bank, fengsel, skole, brannstasjon, chinatown og over 60 saloon’er 🙂 Alt hva en ekte Wild West by måtte begjære 🙂
Bodie hadde nemlig et Wild West rykte, med stor søken etter lykken, på godt og vondt.
Etter at byen ble forlatt i 1942 ble det utnevnt caretakers, som skulle beskytte byen fra vandaler og andre uærlige. I 1962 ble Bodie kjøpt opp av California State Parks, som ville verne byen og ta vare på bygninger og deres historie for ettertiden.
Byen blir ikke restaurert, men den blir kontinuerlig reparert og holdt vedlike som historisk monument, for alle som har lyst å ta en titt. Mange bygninger er forlengst rast ned eller brent ned, men man kan fortsatt ta i øyesyn hvordan ting var i de periodene byen eksisterte. De fleste byggene er mer eller mindre falleferdige, men blir forsterket, og ikke lovlige å gå inn i. En del av byen var stengt pga. det var for farlig å gå mellom de falleferdige bygningene.
Det rare med en sånn by som dette, og andre tilsvarende byer, er at de ser ut som de ble forlatt i hui og hast, uten at man tok seg bryderiet med å pakke med seg noe. Når vi selv flytter til nytt sted eller nytt hus, så tar vi jo med oss alt av verdi og alt vi eier. Men her ble bare alt forlatt, uten tanke for hverken salg eller ny oppstart. Ganske rart og se og bevitne, da vi kikket inn av vinduene i bygningene. Og datteren min syntes det var creepy, og likevel fascinerende 🙂
Her er jeg og Amalie foran noen av byens skrantende byggverk 🙂
Ja, skrantende er vel bare fornavnet, da noen av byggene ser ut til å ha sett veldig mye bedre dager og ikke minst, bene dager 🙂
Det meste var bygget i treverk, og ja, soltørket treverk ser sånn ut etterhvert 🙂 Men de kunne ha strenge vintre også i Bodie, med opptil flere meter med snø.
En gang i tiden har nok dette vært bent og pent, men tidens tann og alt det der, skaper interessante former 🙂
Værbitt, men jammen synes jeg det har holdt seg godt, tross alt 🙂
En kirke sto fortsatt. Dette var en metodistkirke bygget i 1882. En katolsk kirke ble bygget samme år, men brant ned i 1928.
Akkurat som man ser på film 😉
Her kunne vi faktisk kikke inn, da døren var åpen for publikum. Men lenger enn døråpningen kom vi ikke.
Og sånn ser det ut inni kirken.
Kirken var ett av de mer velholdte byggverkene i Bodie.
Ikke langt fra kirken lå Rangerens hus. En ranger er en slags lovens håndhever, og det er mange av dem i USA. Spesielt i alle nasjonalparkene.
Da vi var her i Bodie, var det rundt 28 grader, og mer enn varmt nok for kjølige skandinaver 🙂 Vi ruslet rundt og kikket, og hadde en liten oversikt i heftet som Daniel her holder i hånden.
Noen få hus kunne vi gå inn i, som her, hvor stua ser nokså slitt ut etter mange, mange år.
Kjøkkenet har også sett bedre dager, og det ser faktisk ut som at dem som bodde her, spiste og drakk, og så reiste de.
Det ser jo ut som de ikke hadde det så verst egentlig, men dette kan jo være fra nyere tid (sånn litt før 2. verdenskrig), eller så var dette hjemmet til noen av de mer velstående 🙂
Her var hus og maskinerier fra forskjellige tidsperioder.
Denne tok jeg bilde av gjennom et vindu. Den har nok vært staselig i sin tid 🙂
Her er et glimt fra da tiden nådde bilalderen 🙂
Jeg har ingen anelse om hvilken tidsperiode denne lille lastebilen er fra, men sjarmerende nostalgisk var den der den sto midt ute på et jorde helt alene 🙂
Ikke godt å si hva som har vært inne i dette vindskjeve lille huset.
Litt lenger oppe i lia lå gruveområdet.
Der var området sperret, det var for utrygt å gå mellom de falleferdige bygningene. Det koster nok ganske mye å sikre alle byggene, så her har de valgt å sperre av istedet.
Men kikke litt på avstand gikk jo veldig fint 🙂
Man kan se at de har hatt hjelpemidler etterhvert.
Her var det hektisk aktivitet i sine glansdager, i jakten på gull.
Lenger nede i dalen kikket vi på litt flere bygg.
Blant annet restene av banken.
Og selv om det kom mange lovløse og andre lykkejegere til byen, ble banken aldri ranet. Men et innbrudd i september 1916 tapte banken for store verdier.
Banken brant ned i 1932, og kun velvet med safen er igjen.
Her er safen, pent dekorert og nokså intakt 🙂
En enslig døråpning står helt for seg selv.
Rett ved fengselet, som jeg visst ikke fikk tatt bilde av, møtte vi på denne lille krabaten her. Ser du den?
Etter hva jeg har funnet ut, er det en jordrotte. Den pilte plutselig rett bak meg da vi skulle kikke på fengselet, og vipps var hele fengselet glemt 🙂
Jordrotten poserer velvillig en liten stund, mens vi knipser og lokker 🙂
Men så ble det for kjedelig, og den stakk avgårde til mer spennende destinasjoner 🙂
Mye er fortsatt å se i byen, og selv om den ikke er veldig stor, er det likevel tidkrevende i varmen.
Vi kikker inn noen flere vinduer, og her er det skolestuen som ble brukt frem til byen ble fraflyttet. Det var et stort rom med plass til mange elever. Jeg tipper alle skolens elever ble undervist i det samme rommet.
Det var også et par likhus/begravelsesbyråer i byen. Der var et salig kaos av kister og kleder og litt av hvert.
Noen hus hadde fortsatt gardiner og et lite gjerde rundt sin lille hage, så man kan lett se at folk ville gjøre hjemmene sine koselige.
Selv om vi hadde lyst å kikke litt mer, hadde vi et travelt tidsskjema foran oss, da vi hadde Bodie som en liten avstikker fra vår egentlige rute på vei inn i ørkenen og neste overnatting.
En avstikker vi ikke angrer på.
Etter det kjølige været i San Francisco var det godt å komme til litt varmere klima, og det fikk vi jo en forsmak på i 28 grader varme Bodie.
Vår neste destinasjon var 19 grader varmere 🙂 Men det kommer det mer om i neste innlegg 🙂
#californiastatepark #bodie #ghosttown #usa #california #gull #villevesten #gamledager #museum #reise #ferie