SOLNEDGANG

I helgen var jeg på stranda en tur sammen med gjesten min. Jeg la ut et par mobilbilder fra turen. Og nå har jeg endelig fått sett over bildene jeg tok med speilrefleks kameraet mitt. Og som jeg lovte å legge ut her etterhvert 🙂

Ble godt fornøyd med bildene, selv om solen gjemte seg bak skyene. Den klarte likevel å gi vakre farger som lyste gjennom deler av skylaget.

Vi ankom før solen hadde begynt å kaste farger. Og jeg tok dette bildet av sjøhusene i havna. Stedet heter Ølberg, og er en populær plass om sommeren.

Jeg måtte jo ta en aldri så liten selfie, bare for å bevise at jeg faktisk er på tur 😀


En liten bekk renner innenifra en grotte og ut i sjøen. Jeg må nok studere den grotta litt nærmere en gang jeg er der alene 🙂 Det er nok ikke en dyp grotte, så ikke sånn ut.

Så har endelig sola begynt å lage litt farge, mens jeg enda er på sand delen av stranda 🙂

Og så beveger jeg mot stein delen. Og her kommer bildene på rekke og rad, nesten like, kun med små variasjoner.

Jeg er helt betatt av sånn natur jeg. Får ikke nok. Vakre farger, ro i sjelen ♥

 

#solnedgang #strand #sand #stein #himmel #skyer #farger #ølberg #sola #stavanger #sandnes #sjø #nordsjøen

SUSHI I 100

Denne uken er det 100ugå her i Sandnes. Det er noe som ble startet sist år, hvor restauranter i byen disker opp med en eller flere retter til kun kr. 100,- i en hel uke. 

I år ser jeg ut av menyen, at også pub’er og konditorier har hengt seg på med sine “tilbud”.

Det kjekke med denne uken, er jo å kunne gå ut og spise skikkelig mat for en billig penge, og da har man kanskje råd til å ta med hele familien. Men også veldig kjekt å se utvalget av restauranter og spisesteder i byen. Jeg har ved å kikke på menyen her, funnet flere restauranter jeg ikke engang visste om.

Og akkurat det tror jeg også er litt av poenget. Det å kunne vise befolkningen at vi ikke behøver å dra til Stavanger for å spise godt. Det finnes mange fine plasser i Sandnes også. Jeg vet det er restauranter som ikke er med på listen her også. Og her er jo noe for alle.

Jeg og datteren min, Amalie, bestemte oss for å gå ut og spise i går. Mor/datter tid sammen. Og vi hadde bestemt vi skulle prøve noe nytt. Så da falt valget på sushi.

Ingen av oss hadde noen gang prøvd det, og jeg hadde i grunnen bestemt meg for at jeg ikke var så interessert i å prøve heller. Men siden Amalie foreslo det, og selv var åpen for å prøve, så fant jeg ut at jeg ikke kunne være dårligere 😉 Jeg er jo tross alt 46 år gammel, og hun er 14. Det er jo tross alt jeg som burde gå foran med et godt eksempel? Men her var altså rollene snudd en liten anelse 😉

Så vi valset avgårde, til den sushi restauranten vi hadde plukket ut, som heter Shin Sushi. Vi ble møtt innenfor døra, med beskjed om at vi måtte reservere bord, og de hadde ikke ledig før flere timer senere.

Vi rådslo litt etter den skuffelsen, og prøvde innom en pastarestaurant, men der var det også fullt. Så bestemte vi oss for å forflytte oss noen gater, og prøve på den mest populære sushi restauranten i byen, Sabi Sushi. Jeg var nok ikke optimist, men faktisk hadde de et fint 2 manns bord ledig. Og det valgte vi.

Utfordringen for meg, var å putte rå fisk i munnen min. Men jeg fant fort ut at det å faktisk klare å føre fisken opp til munnen, var en større utfordring. For jeg er ikke spesielt dreven i bruk av spisepinner. Så vi konkluderte med at det var jammen godt vi hadde fått et bord helt i enden av restauranten, sånn at vi ikke hadde så mange vitner til våre klønete forsøk med spisepinner 😉

Men, på en eller annen måte fikk vi det til etterhvert, kanskje ikke forskriftsmessig, men med jernvilje går alt. 

Maten smakte…..ehm…..greit. Men foreløpig kommer jeg nok ikke til å være først i sushi køene fremover. Har hørt mange si at de ikke likte det første gangen, men nå elsker de det, etter å ha spist det noen ganger. Jeg lurer på om jeg kommer til å elske det noen gang? Man må kanskje lære seg å like det? 

Vel, det var ikke sånn at jeg ikke likte det. Men jeg har smakt bedre mat, for å si det sånn 😉 Sushi er ikke mitt førstevalg neste gang jeg skal velge spisested. Men altså, helt greit å spise.

Og nå kan jeg i alle fall skryte av at jeg har prøvd ☺

Har du smakt sushi?
Liker du det?

 

#sushi #restaurant #mat #spise #middag #kos #Sandnes #100ugå 

 

“SKAFF DEG EN JOBB” – Et hjertesukk

Jeg har i flere år vært ute av arbeidslivet. Jeg har prøvd meg innimellom, uten suksess. Jeg har til og med gått i flere måneder nå, og innbilt meg at jeg skal kanskje klare å jobbe opptil 40%. Men jeg aner i grunnen ikke hvem jeg prøver å lure? Jeg tror det må være meg selv først og fremst. 

For sist jeg hadde jobb, så skulle jeg jobbe opptil 40%, men endte nok opp med max 30%. Og da var jeg så sliten at jeg ikke klarte å tenke fornuftig etter endt arbeidsdag. Og jeg kjenner jo meg selv. Jeg kan være veldig positiv til tanken, men å utleve den i praksis blir rimelig mislykket.

Jeg er der at jeg virkelig trenger pengene, aller helst for en full stilling, men jeg må ta et valg, om jeg skal jobbe opptil 40%, og så sove/hvile resten av døgnet, eller om jeg skal la være å jobbe, og så fungere sånn noenlunde ellers i hverdagen.

I grunnen er jo valget lett akkurat nå. Alt dreier seg ikke om jobb. Men om jeg skulle valgt å jobbe, så ville alt dreid seg om jobb. Selv om jeg kun hadde klart å jobbe 30%. Da vil jeg nemlig måtte gi avkall på familie og venner, fritidsaktiviteter som turer, foto, lesing, håndarbeid, matlaging, husarbeid. Og ungene mine ville måttet klare seg selv. De ville hatt en mamma som jobbet, og sov. Ikke noe mer enn det. Det er ikke et liv. Ikke for meg i alle fall. Ikke for dem heller, ungene mine. Det å aldri få være med sin mamma.

Jeg må tenke på meg selv. Og heller ha veldig dårlig råd en periode. Selv om det heller ikke er gunstig for helsen min, det å ha dårlig råd. Særlig ikke for den mentale biten av helsen min. For den er nemlig også veldig dårlig akkurat nå.

Det er et vanskelig valg. Men jeg har valgt å tenke på meg selv. Ikke på hva andre forventer av meg.

Det å være utmattet som jeg er, er utrolig vanskelig å forholde seg til. Det er en usynlig sykdom. Andre kan ikke se den. Den kan ikke plastres eller gipses, den har ikke fysiske sår eller defekter som man kan se med det blotte øyet. I tillegg har jeg en maske, som skjuler mye. Jeg er ekspert i å skjule. Det skjer helt automatisk. Jeg viser et friskt, smilende og nysminket ansikt. Hver dag. Selv om jeg mest føler for å finne veien til nærmeste seng. Men, jeg får dagene stort sett til å fungere, sånn som jeg gjør det nå. Når jeg ikke jobber. Da klarer jeg faktisk å få unna en brøkdel husarbeid i løpet av uka. Jeg får laget middag og matpakker til ungene når de er hos meg. Jeg får til å av og til å gå tur, gjerne med kamera. Og jeg får lest litt i en bok når jeg klarer å holde øynene åpne lenge nok. Dette her som jeg nå beskrev, er jo en brøkdel for folk flest, de som jobber fulltid og har god helse. For meg er hver dag jeg har kommet meg gjennom, en seier. Det gir en mestringsfølelse.

Hovedproblemet er når man får kommentarer som: “Skaff deg en jobb!“, eller “Du er kanskje ikke så sliten som du sier?“. Det finnes ikke noe mer sårende enn det. 

Normalt, unner jeg ikke engang min verste fiende å ha det sånn som jeg har det. Men når man får slengt sånne kommentarer, da får jeg et innbitt ønske om at de som sier dette, skal få prøve hvordan det er å være meg….I et års tid. Da vil de nok slutte med sånt stygt prat.
Ja, for meg er det stygt prat. Det er en STOR fornærmelse! 

Nå er det ikke mange som sier sånt da. Men det har skjedd noen ganger. Og det kommer sikkert til å skje igjen.

Jeg er i ferd med å tømmes helt. Jeg er i besittelse av svært lite energi, men en stor porsjon tålmodighet. Og jeg kjenner at tålmodigheten min også begynner å bli en smule tynnslitt nå om dagen. Lunten er kortere, og jeg kan fort gi bitende svar når jeg føler meg fornærmet. Jeg kan begynne å gråte ved den aller minste sak. Sånn har jeg ikke vært tidligere. Jeg er et JA menneske, men har prøvd å si mer og mer NEI. Har prøvd å lære meg å si NEI.

Dette er utrolig vanskelig, og jeg føler meg bitte liten og tråkket på, i en stor og skummel verden. Hvor det offentlige tråkker hardest.

Her for noen dager siden, var det en som la ut noen veldig fine ord på en gruppe jeg er medlem i, på Facebook. Jeg tok ordene til meg, og ble nesten på gråten, så rørt var jeg. Det er nemlig mange som sliter som meg. Og det å lese at noen som ikke sliter, likevel klarer å tenke på oss, og sette seg inn i hvordan dette kan være, det er bare utrolig vakkert og rørende. Og jeg ble varm langt inn i hjertet mitt.
Han skrev:  

” Fikk lyst å hylle de tøffeste blant oss. De virkelige heltene. Neida, det er ikke oss som kan komme oss opp på en fjelltopp eller to. Eller sykle noen mil. Jeg snakker om dem som hver dag gjør en stor innsats bare for å komme seg ut av senga, klare de daglige ting. De som er kronisk syke, sliter med utmattelse og depresjoner.

Har vert litt syk noen dager, og har forbanna godt av det! Har brukt tiden på å tenke på hvor heldig jeg er som stort sett er frisk. Og på hvordan det må være å mangle energi og krefter hver dag. Men likevel måtte forholde seg til hverdagens og samfunnets krav og fordommer. Så alle dere som sliter, synes alle skulle reise seg og vise dere den respekt dere fortjener, men sjelden får!

Dette innlegget fikk 90 Liker, og ganske mange kommentarer også. Det gikk nok til hjertet hos flere enn kun meg 🙂

Jeg er så glad for at det finnes mennesker, som faktisk har empati og evne til å se andre, og til å prøve å sette seg inn i hvordan det må være. Og ikke minst, å sette ord på det. Det krever et stort ♥ å gjøre sånt.

Så tusen takk til han fra meg 🙂

Nå skal jeg ta meg en hvil, før jeg setter i gang med neste post på dagens program. Som er å faktisk stå opp, få på meg klærne, og krigsmalingen 😉 Ja, litt humor må man ha, for at ikke alt skal bli svart, ikke sant? 🙂

 

 

#sykdom #helse #kronisk_sykdom #jobb #fritid #venner #familie #bevissthet #økonomi #støtte

 

PÅ TUR I SKOGEN

Egentlig hadde jeg planlagt å vise frem bilder fra helgens strandtur. Men så kom jeg på at jeg jo har en annen tur jeg også hadde planlagt å skrive litt om, og vise bilder fra, fra forrige uke. Så da gjør jeg det først 🙂

Jeg har fått flere kommentarer på at jeg har begynt å gå så mye tur. Men det er vel ikke det at jeg går mer tur nå enn tidligere, men jeg går flere nye steder nå enn tidligere. Tidligere hadde jeg faste turer rundt et vann her i en av bydelene. Men nå har jeg funnet flere nye og fine områder å gå. Og så er jeg så glad i å fotografere. Og når jeg tar mye bilder, er det jo kjekt å dele. Så derfor virker det nok som at jeg går mer tur nå enn før. 

Jeg har oppdaget at området jeg bor i, og distriktet rundt her, byr på utrolig mye vakker og variert natur. Og det er veldig fascinerende å legge merke til alt. Men samtidig, så opplever jeg at det å gå tur med andre, gir meg innblikk i at jeg nok er blant dem som gleder meg mer over naturen og dens detaljer, enn mange andre gjør. 

Derfor går jeg ofte alene på tur. Ikke bare for mosjon, men også for opplevelse 🙂 Det er litt terapi i det 🙂 Men i veldig ukjent terreng, er det kjekkest å gå sammen med noen. Bare sånn at jeg ikke roter meg bort liksom. For det er jeg veldig flink til…å rote meg bort altså 😉

I sist uke gikk jeg på ny tur i ukjent terreng. Men ikke langt fra her jeg bor. Det var helt stille, hverken folk eller dyr var å se. Og jeg fant noen fine motiver som jeg her vil presentere 🙂 


Først gikk jeg opp til Ulvanuten, og besøkte StoreUlf. Men han fikk ikke være med på bilde denne gangen. Denne gangen var været så fint og klart, at jeg valgte å ta bilde av byen min istedet. Sandnes, er byen i mitt hjerte ♥ Og om du kikker mot horisonten, ser du havet, Nordsjøen 🙂


Så beveget jeg meg over noen jorder, mot skogen. Der var det fin utsikt ganske langt bortover fjellheimen.


På min vei støtte jeg på flere områder med Kristorn. Så nå vet jeg hvor jeg skal plukke et par kvister når det nærmer seg jul igjen 🙂


Underveis, da jeg kom inn i et av skogholtene, måtte jeg klatre litt over trær som hadde gitt opp. Dette viser vel at været kan være bra heftig her i området.


Men sånn ellers, så er det jo denne idyllen som råder når man går tur i pent vær på denne årstiden. Og sånt liker jeg. Fredelig og godt, og en sol som kaster fine skygger 🙂


Innimellom trærne, fant jeg en huske. Den så litt sliten ut, der den hang ensom og forlatt. Den har nok sett bedre tider. Og jeg bestemte meg for å la den henge i fred. Den har gjort jobben sin! 🙂


Siste bilde viser husken fra en annen vinkel, og litt nærmere. Jeg tror nok den har vært kjekk å ha for ungene som fikk den hengt opp 🙂 Et herlig område, fritt for biltrafikk og bylyder. Bare naturlige og glade lyder var å høre da ungene svingte seg her 🙂

Jeg er ikke ferdig å utforske området rundt her hvor jeg bor. Og gleder meg til nye turer, med nye oppdagelser.

 

#tur #skog #by #natur #Sandnes #Hana #utsikt #sol 

LANGHELGEN ER OVER

Da er jeg tilbake her gitt 🙂 For gjesten min har reist hjem 🙂 

Det har vært en fin helg, men jeg er sliten nå. Sliten mens hun var her også. Kjenner at jeg har veldig lite å gi for tiden. Det i seg selv er slitsomt. Bare å tenke på det til og med. 

Vi fikk gått et par turer. Det var kjekt. Men hun stakkars, hadde fått så vondt i ryggen før hun kom hit. Og mens hun var her ble det bare verre. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, annet enn å forsyne henne med smertestillende.

Jeg tror nok jeg selv hadde tatt meg en tur til legevakten om ryggen min hadde slått seg så vrang som hennes. Men vi har jo forskjellige prioriteringer og måter å løse ting på. Det var garantert ikke noe godt for henne, samme hva. Håper hun får løst det når hun er vel hjemme.

Så istedet for flere turer, har vi sett litt film, pratet en del, og prøvd å kose oss i rolige former 🙂

Har noen få små bilder fra turene vi gikk 🙂


Den første turen gikk vi til Ulvanuten, og også et lite stykke videre. Var ute og gikk i et par timer til sammen. Men vi gikk ikke fort. Prøvde å være forsiktige 🙂


Vi fikk også med oss solnedgangen ved en av de vakre strendene vi har her i området 🙂

Disse bildene er tatt med mobiltelefon. Neste innlegg skal jeg presentere litt flere bilder fra solnedgangsturen. Da er bildene tatt med mitt speilreflekskamera 🙂

Nå er helgen slutt, og ny uke har begynt. Så får vi se hva denne uken bringer. Men først og fremst skal jeg nok hvile en del.

Og så kommer mine kjære barn også denne uken. Det skal bli godt å få dem i hus igjen. Savner dem jo masse ♥

 

 

#venner #besøk #gjester #helg #langhelg #sandnes #tur #skog #fjell #strand #solnedgang #film #prat #ryggsmerter

BESØK FRA ØSTLIGE STRØK

Denne helgen får jeg besøk ♥

En venninne fra Østlandet kommer i dag, og skal være her til mandag. Jeg gleder meg 😀

Da får jeg en avsporing fra alle vanskelige tanker som jeg går og bærer på. Og som konstant kverner rundt i hodet mitt, og gjør dagene mine vanskelige. 

I helgen har vi planer. Håper ikke at planene er for mange. Men vet at jeg kommer til å sove mye neste uke. 

For det krever mye energi å være sosial også. Jeg vet jeg kommer til å bli tappet. Men min venninne er klar over hvordan jeg har det, så jeg er ikke så veldig bekymret. Vi tar det som det kommer 🙂 

Jeg er flink til å glede meg over de små ting. Og det skal jeg gjøre denne helgen også. Utrolig kjekt å få besøk ♥

Min venninne, som heter Linda, har vært på besøk hos meg før en gang også. Da var det sommer, og helsa mi var litt bedre. Vi hadde noen utrolig kjekke dager sammen. Hvor vi også fikk med oss litt av Gladmat festivalen i Stavanger. Jeg har gode minner fra den gangen. 
Og nå skal det bli flere gode minner. Jeg samler på gode minner 🙂 Det er det som gir liv til dagene mine 🙂

Velkommen skal du være Linda ♥
Jeg tror at vi begge to har behov for denne helgen 🙂 

 

 

#gjester #besøk #langhelg #aktiviteter #venninner 

ENKEL BILDEREDIGERING

I forrige innlegg tok jeg for meg min fotointeresse. Her fortalte jeg litt om hva jeg har som mitt viktigste fotoutstyr, for å ta enkle og flotte bilder.

Men jeg liker også å redigere bilder. Ofte redigerer jeg, for å få litt mer liv i “flate” bilder. Når man tar bilder med automatiske innstillinger, blir bildene fine, men kanskje litt uspennende av og til. Det kommer an på hvilket lys det er der du fotograferer, sol, skygge, overskyet, snø… Det er mye som spiller inn. Derfor er jeg en ivrig bruker av redigeringsprogrammer, som hjelper til å gjøre bildene mer spennende. Man kan få frem mange slags uttrykk, både naturlige og sprelske. Alt etter hva man vil fortelle, eller rett og slett smak og behag

Jeg er vel av sorten som er litt forsiktig til vanlig. Så jeg har brukt programmene til å forbedre kvaliteten, som oftest. Men jeg kan gjerne sitte og leke meg med bilder sånn for meg selv, bare for å se hva jeg kan få til.

Jeg har funnet 4 online redigeringsprogrammer, som er så enkle å bruke at selv mor kan få det til! Jeg veksler mellom å bruke dem, og noen ganger mikser jeg dem. Alle programmene har lignende effekter og muligheter, men noen effekter skiller seg ut, som bare hvert enkelt program har. Da kombinerer jeg. F.eks. har ett av programmene finere rammer (frames) enn de andre, synes jeg da. Så da kan jeg gjerne redigere bildet i ett program, for så å hente rammen i dette programmet hvor jeg liker rammene best.

De 4 redigeringsprogrammene jeg bruker er:

Fotor
BeFunky
PicMonkey
iPiccy 

Dette er gratisprogrammer, med reklame på. Men alle programmene har også effekter man ikke kan bruke uten å betale for det. Jeg har valgt å klare meg med gratiseffektene. Det er mer enn nok her i verden å bruke penger på 🙂 Men det er jo hver sin prioritering selvfølgelig 🙂

Alle programmene har forskjellige redigeringsmuligheter. Alt fra å justere lys, farger, utsnitt…til å pynte/retusjere på hud og kropp, røde øyne, hvite tenner, osv. I tillegg er det mulig å legge effekter, tekst og rammer på bildene. Og noen av dem kan du også lage collage, kort, facebook covers, og sånne ting. Det er i grunnen bare fantasien som setter grenser.

Jeg pleier ikke så ofte å pynte/retusjere hud. Jeg er som jeg er. Men av og til, hender det at jeg gjør tennene litt hvitere. Men ikke sånn at det ser kunstig ut. Bare sånn at smilet blir litt mer gnistrende 😉 Ellers synes jeg retusjering er litt tidkrevende. Og i tillegg er jeg så pirkete, at jeg fort blir misfornøyd når jeg føler det ser kunstig ut.

Jeg skal her ta for meg et bilde, hvor utgangspunktet er litt flatt og kjedelig.

Bildet viser natur og en menneskeskapt disse (som vi kaller det for her). Jeg skal vise bildet med 4 forskjellige effekter, en fra hvert av de 4 programmene.

Jeg begynner med Fotor. Her har jeg beskåret (croppet) bildet, for å få et litt mer spennende utsnitt, og for evt. å fjerne uønskede elementer. I tillegg har jeg lagt på en effekt som heter Theater. Den gir en litt mer dramatisk effektfilm over bildet. Kan f.eks. brukes for å gjøre enkelte ting litt mer synlige. Det finnes et utall effekter i Fotor. Det er bare å prøve seg frem til hva du liker best til de bildene du vil redigere.


BeFunky har mine favoritt rammer (frames). Her har jeg valgt film strip. Der finnes flere film strips, alt etter hvilket uttrykk man vil formidle. Og mange andre rammer finnes også der, i mange kategorier.

PicMonkey har mange fine effekter, både med tema og mer generelt. Her har jeg valgt en overflate som heter Burst. Og da fikk jeg kveldsstemning i bildet. Litt sånn drømmende eventyraktig. Man kan gjøre mye kreativt i PicMonkey.

iPiccy har også mange spennende effekter å legge på bildene. En effekt jeg bruker mye, er den litt mørkere skyggen rundt bildet. Den kalles vignette i programmet. I tillegg har jeg lagt en effekt som heter daguerrotype, for å få det litt gamle preget over bildet. Til sammen gjør disse to effektene seg godt. Bildet får et preg av en svunnen tid.

Hvilket bilde likte du best?

I disse programmene finnes det utallige muligheter. Noe som tar for mye tid å vise frem og beskrive her i innlegget. Men gå inn og se selv. Prøv deg frem. Det kan ikke skje noe galt.

Fotor har en ting jeg bruker ganske mye på mine naturbilder. Det kalles HDR. Enkelte av de andre har også HDR, men mer den automatiske sorten. Den HDR muligheten som Fotor har, er litt mer manuell, og man kan bestemme resultatet mer selv. 

Her tar jeg eksempel i et bilde jeg tok i Sirdal i romjulen. Himmelen var nydelig å se på, men kom ikke så helt tydelig frem på bildet.

Jeg prøvde meg med HDR, men fikk et litt kunstig uttrykk på himmelen på dette bildet, så ikke så veldig fornøyd i grunnen.
HDR skal enten lage dramatiske effekter, eller å hente frem detaljer og farger bedre.  

Denne kristornen fant jeg i skogen for et par dager siden. Så nå vet jeg hvor jeg skal gå og hente det når det blir jul neste gang 😉 

Dette bildet har jeg brukt HDR effekt på. Ser du hvor mye klarer og finere fargene er? HDR henter frem fargene som kamera ikke alene klarer å gjengi. I Fotor gjøres dette med å legge inn f.eks. 3 bilder med forskjellig eksponering. Og så mikser programmet bildene sammen, og drar ut de fargene som manglet 🙂 For å forklare det enkelt 😉

Dessverre, i skrivende stund fungerer ikke HDR funksjonen i Fotor. Jeg aner ikke hvorfor. Kristorn bildet er det siste jeg fikk gjort med HDR. Og det var for et par dager siden.

I Fotor kan man registrere seg, og få bruke de effektene og mulighetene som er merket med en rød “diamant”, uten at det koster ekstra. Derfor bruker jeg ofte Fotor 🙂

I Fotor er det også en collage mulighet hvor man kan lage magasinforsider. Det har jeg gjort ved et par anledninger. Som her, da jeg lekte meg litt en kveld:

Bildet er tatt med mobiltelefon, og også redigert litt på mobilen. Så man kan trygt si det har vært gjennom litt 😉

I tillegg til disse programmene bruker jeg også Gimp. Det er et søsterprogram til Photoshop. Her kreves litt mer kunnskap, og ting gjøres mer møysommelig og tar litt mer tid. Men Gimp er et gratisprogram, noe Photoshop ikke er. Og alt jeg har lært i Gimp, har jeg lært via forskjellige video instruksjoner som jeg har funnet på Youtube. Man kan lære mye på Youtube 😀 

I dette innlegget HER, har jeg vist et par bilder jeg har redigert i Gimp. Der har jeg tatt bilder hvor jeg har hvisket ut bakgrunnen, og laget en ny bakgrunn. Sånt synes jeg er kjekt, men nitidig arbeid 🙂 Orker dessverre ikke for mye av det med den helsetilstanden jeg har. Men innimellom har jeg en god dag, og da glimter jeg til 😉

Jeg håper du har fått noen kjekke tips du kunne tenke deg å prøve ut ved å besøke linkene jeg her har lagt ut. Og at innlegget var nyttig og interessant. 

Jeg har vært innom flere gratisprogrammer på nett. Så jeg kjenner til flere, men bruker mest disse som jeg har nevnt her.

Har du noen programmer du selv bruker ivrig?

 

 

#foto #bilder #redigering #bildebehandling #effekter #bildebehandlingsprogrammer #interesse #hobby 

MIN FOTOINTERESSE

Jeg er veldig glad i foto. Har alltid vært det. Fikk mitt første kamera til min 12 årsdag.

Drømmen var å bli fotograf, men drømmen brast.

Interessen derimot, har jeg alltid hatt, selv om den har vært godt begravet i mange år.
Nå har jeg tatt den tilbake, interessen. For et år siden kjøpte jeg meg et SLR kamera, altså speilrefleks på godt norsk. Men digitalt. Og jeg kan vel med hånden på hjertet si at jeg har tatt flere bilder på dette året, enn alle de resterende årene til sammen. Takket være minnebrikker og datalagring.


Med kamera, stativ, reflektorskjerm og fjernkontroll, kan man komme ganske langt 🙂

Jeg har til nå brukt kamera stort sett på Automatikk innstilling. Dvs. kunnskapen min om blenderåpning og lukkertider og sånt har gått i glemmeboken. Og planen er å friske det litt opp igjen, og lære det skikkelig. Men enn så lenge bruker jeg automatiske innstillinger. Og så er jeg en ivrig bruker av bilderedigeringsprogrammer. Men det skal jeg fortelle om i neste blogginnlegg 🙂

Stativ har jeg fra før av, fra den tiden jeg jobbet i fotobutikk, i forrige århundre en gang. Reflektorskjerm kjøpte jeg på Ebay for en slikk og ingenting, rett etter jeg kjøpte kamera. Jeg sparte mange hundre kroner på å kjøpe den på Ebay fremfor å gå i en norsk fotobutikk å handle den.

Et av mine første bilder med det nye kameraet, er et selvportrett. Der brukte jeg stativ og fjernkontrollen. Fjernkontrollen er en meget god investering. Jeg har hatt mye bruk for den.


Bildet er tatt i desember 2013, med mitt nye kamera. Stativ og fjernkontroll var nødvendig og kjekt tilbehør.

Men stativ og fjernkontroll er også utrolig gode hjelpemidler ved f.eks. nattfotografering.


Her har jeg tatt nattbilde av byen min i mars 2014.

Her prøvde jeg å gjøre spede forsøk med lukkertider, for å få frem mest mulig av det vakre bylyset. Og for å få til et klart bilde, er det viktig å ha kamera på stativ. For lukkertiden blir så langsom at man ikke klarer å holde det stille lenge nok.

Også fjernkontroll er viktig her. For å unngå rystelser når man tar bildet. Så sånn sett er fjernkontroll viktig på flere måter enn kun selvportretter.

Nå er ikke dette nattbildet noen genistrek. Det ble ikke så vellykket. Sikkert fordi jeg ikke gjorde ting helt riktig med innstillinger og sånt. Men, jeg har planer om å forbedre teknikkene mine 😉 Så får vi se hvor det ender 🙂

Det er ikke alltid man trenger stativ heller.


Bildet er fra Påsken i 2014, i Farsund traktene. Ut på tur med nesten hele familien 🙂

Her har jeg brukt et bord som støtte for kamera. Jeg har også i mange anledninger brukt steiner, gjerde, pinner…ja, alt man kan finne, som støtte til kamera. Viktigst er å få tatt et bilde med minneverdi 🙂 Og for meg er dette et sånt bilde 🙂

Etterhvert, når jeg har gode dager, skal jeg prøve å forbedre mine fotokunnskaper. Og ofte har jeg kamera med på tur. Øvelse gjør mester 🙂

Og med gode og enkle bilderedigeringsprogrammer, kan man forbedre selv det mest mislykkede bilde, med mindre det er totalt ute av fokus 😉

Og i dagens verden, er til og med mobiltelefonene glimrende kamera. En rasende kjekk utvikling synes jeg 😀

Ha en flott dag, hva enn du gjør ♥

 

 

#foto #interesse #hobby #jobb #fotoutstyr #fotokunnskap #glede #teknikker
 

 

LESEGLEDE


Bildet er googlet.

Jeg er veldig glad i å lese. Helt siden jeg lærte å lese, har jeg lest bøker med stor interesse.

En periode av livet har vært litt tung, og da har jeg ikke lest like mye. Men som regel har jeg alltid en bok for hånden, som jeg kan fordype meg i når jeg har tid, helse og anledning.

Det går litt i rykk og napp. Enkelte perioder klarer jeg ikke å oppfatte hva jeg leser. Jeg klarer rett og slett ikke å konsentrere meg. Men jeg lærte av en psykolog at det er viktig å lese uansett, for å holde de mentale hjulene i gang. Dette gjelder nok spesielt sånne som meg, som lider av tungsinn av og til. For å unngå å havne inn i en ny depresjon.

I familien min har vi alltid hatt leseglede. Helt fra jeg var liten. Begge foreldrene mine leste mye, og både jeg og broren min er glad i bøker. Og broren min gikk til og med så langt som til å starte eget bokforlag ♥

Jeg har lest mange av bøkene forlaget har gitt ut. Og her finnes bøker for alle slags mennesker 🙂 
Jeg som liker så godt å skrive, burde jo faktisk tenkt på muligheten for å gi ut en bok selv 😉

Nå for tiden leser jeg en bok fra et annet forlag. Nemlig Et helt halvt år. Av Jojo Moyes.


Bildet er googlet.

Når den boken er lest ut, får jeg gå ut på lån. Jeg har både broren min, moren min, og flere venner jeg kan låne bøker fra. Så det skal ikke by på store problemer å få tak i lesestoff.
Denne boken virker veldig engasjerende, så den tror jeg at jeg skal klare å lese uten å slite med konsentrasjonen 😉

 

Liker du å lese?
Har du noen bok å anbefale?

 

 

#bøker #leseglede #lesehest #bokorm #lese #glede #historier #romaner #eventyr #krim
 

 

INNHOLDSRIK HELG

Så gikk Damenes Aften av stabelen i går kveld. Det var en god gjeng på ca. 30 mennesker. En god middag ventet oss. Vi kunne velge mellom flere ting på menyen. For min del sto valget mellom entrecote eller skrei. Det var de tingene jeg hadde mest lyst på. Jeg endte opp med entrecote. Men altså, ikke for å være veldig kresen, men den entrecoten jeg lager selv er bedre. Men godt å slippe å lage maten selv 🙂

Bordet var dekket med sjokoladehjerter, og var riktig stemningsfullt og romantisk.


Etter maten ble det levende musikk, god prat og litt dans. Flere av gjestene tok tidlig kveld, men den harde kjernen holdt ut til over midnatt i alle fall 😉

Det var en veldig kjekk kveld 😀

I dag er det Alle Hjerters Dag, bedre kjent som Valentines Day. Og for første gang kan jeg skryte av at jeg har fått Valentines gave.
Min kavaler fra Damenes Aften ga meg vakre roser. Og i tillegg fikk jeg en rød rose da jeg våget meg innom et av byens kjøpesentre tidligere i dag. Jeg kan virkelig ikke klage 😉

Min datter har også feiret sin 14 årsdag (igjen) i dag. Denne gangen med venninnene sine. Hun hadde laget en innholdsrik meny, som besto seg av pizza, brownie cupcakes, gele, sjokoladetrukne jordbær, fruktspyd, sjokoladepopcorn, og godteri. Jeg er faktisk usikker på om jeg har husket alt. Jeg har hjulpet henne så godt jeg kunne, og pizzaen laget jeg. Bordet dekket hun selv, og ble riktig enkelt og lekkert synes jeg 🙂

I tillegg til dette, har jeg også vært og gått en tur i dag. En litt utfordrende tur for meg, når jeg tross alt var ganske så sliten. Men turen var impulsiv for meg, og jeg hadde virkelig lyst å gå. Det var en solnedgangstur til en fjelltopp som jeg ser fra stuevinduet mitt. Dessverre var det litt disig, men ble en fin tur likevel. Turen gikk jeg sammen med en turgruppe via Facebook.


Bildet er hentet fra siden til Austrått fjellvandrar & turkompani på Facebook. Det er meg med den rosa jakken 😉

Jeg kjente ikke de fleste som var med på turen. Men fin anledning til å bli kjent 🙂


Her er min egen bildesamling fra solnedgangsturen 🙂

En vellykket, men særdeles slitsom dag er nå over, og jeg har krøpet sammen i godstolen, totalt utkjørt, og ganske fornøyd 🙂

En fortsatt fin helg ønskes dere som dropper innom her ♥

 

 

#helg #damer #aften #fest #alle_hjerters_dag #valentines #tur #vedafjell #sandnes #bursdag #selskap