EPLEGRØT

Med epler i overflod, har jeg nå begynt å produsere forskjellige godsaker.

I dag begynte jeg med juice i lange baner. Jeg presset ca 5 liter eplejuice som nå er plassert trygt og godt i fryseren. Ja, bortsett fra en liter da, som jeg skal nyte som den er utover kvelden.

Og så laget jeg eplegrøt, som vi skal ha til dessert etter middag 🙂

Oppskrift på eplegrøt

750 g epler
5 dl vann
1,5 dl sukker
1 kanelstang
1,5 ss potetmel
0,5 dl kaldt vann


Skrell eplene.


Ta ut kjernehusene og del eplene i båter.Eplebåtene kokes møre i vann og sukker med kanelstang, under lokk.

Rør potetmelet ut i det kalde vannet, og rør inn jevningen i en tynn stråle. Kok opp.
Dra kjelen av platen og hell i en vætet serveringsskål. Ta ut kanelstangen, og dryss over litt sukker på den ferdige eplegrøten.


 
Eplegrøt kan serveres lunken eller kald med iskald melk eller fløtemelk.

Kjempegodt ♥ 

 

 

#epler #dessert #eplegrøt

KUVERTBRØD

I dag har jeg vært i det produktive hjørnet, noe som igjen gjør at jeg sitter her tidlig fredagskveld og venter på at klokka skal bli så mye at jeg kan gå og legge meg 😉

Men, jeg er veldig fornøyd med dagens kjøkkentjeneste, hvor jeg bakte kuvertbrød i forskjellige fasonger.

Jeg fant oppskrift på facebook i en gruppe jeg ble med i, i går.

Og der fant jeg også en video, som viste en dame som laget forskjellige slags former og fletter av deigen. Videoen hadde jeg lyst å legge inn her, men fikk ikke til å kopiere den.

Gruppen heter “Mat fra bunnen”, og jeg så videoen var lagt ut flere ganger der, for noen dager siden, om du skulle være nysgjerrig 😉

Jeg fant også oppskriften på noe som tilsynelatende så ut som veldig gode kuvertbrød, og brukte den oppskriften i sammen med flettene. Og for en gangs skyld ble jeg veldig fornøyd med egen gjærbakst 🙂


Et lite glimt av den ferdige produksjonen 🙂


Oppskriften jeg brukte. Selvsagt må man justere steketiden litt i forhold til størrelsen på brødene 🙂

 

 

#kuvertbrød #rundstykker #horn #bakst #gjærdeig #fletter

 

JUICEPRESSE

Etter innlegget mitt i går, fikk jeg litt respons både her og på facebook. Veldig kjekt å få høre andre sine tips og gleder når det gjelder epler 🙂 Tusen takk for de kommentarene jeg fikk 🙂

Selv spiser jeg epler hele året, men er jo ekstra gledelig når høsten kommer, og jeg kan hente epler fra eget tre.

Dessverre kan jeg jo ikke lagre eplene, de vil ikke holde seg gjennom vinteren, og må enten spises, fryses eller lage noe med dem.

Og da jeg i går hadde lagt ut blogginnlegget på facebook, fikk jeg et tilbud fra en venninne og tidligere nabo, May. Hun sa jeg kunne få låne juicepressen hennes, og lage juice som jeg kan fryse ned.
Dette var jo et tilbud jeg bare ikke kunne si nei til 😉 Det å effektivt kunne gjøre noe med eplene passer meg veldig godt all den tid jeg er trøtt og slapp, og mangler energi til å styre så enormt.

Jeg tok turen innom May, og hun viste meg hvordan maskinen skulle brukes, og demonstrerte ved å presse gulerøtter. Den juicen smakte altså så mye bedre enn den man kan få kjøpt i butikken. Og jeg var allerede da blitt halvfrelst, kanskje juicepresse kunne være noe å ønske seg til jul?

Da jeg sto opp i morges, måtte jeg teste litt. Og fant frem flere av de minste eplene. Jeg delte dem i 4, tok bort stilken og rosetten, og puttet dem nedi. Satte i gang maskinen, og ut kom en flott orange/rød juice. Regner med fargen kommer fra skallet 😉

Silte fra skummet og hadde det oppi et glass, og lot min datter, Amalie, smake først. Hun sa det luktet godt, men så ikke så blank og fin ut som den i butikken. Jeg synes faktisk selv at den så penere ut…for den hadde så fin farge. Men smaken var god. Og da jeg selv fikk smake, så kjente jeg smaken av eplene…søt, og litt syrlig. Veldig frisk og god. Definitivt en ny favoritt 🙂

Med juicepresse kan man jo lage juice av både frukt og grønnsaker, uten problem. Og sunt og godt er det jo også. For ikke å snakke om hvor lettvint det er 🙂

Gjett hva jeg nå ønsker meg til jul?

 

 

#juicepresse #juice #epler #frukt #grønnsaker
 

VIL DU DELE DIN FAVORITT EPLE OPPSKRIFT MED MEG?

Jeg har et epletre i hagen, med overflod av epler. Og jeg elsker å google og finne gode oppskrifter på noe man kan lage med epler. Og har selvsagt mine favoritter.

Men, nå lurer jeg på om dere, mine venner, følgere, og andre, kanskje har en favorittoppskrift å dele med meg?
Jeg tar i mot alt med takk. Er jo kjekt å prøve noe jeg kanskje ikke har prøvd før. Og kjekt å se hva dere liker og hva dere har prøvd som er vellykket. 

 

#oppskrifter #epler #kaker #syltetøy #chutney #desserter #inspirasjon

EVA’S EPLEHØST

I min hage står min store stolthet, epletreet mitt. Det sto her allerede da jeg kjøpte eiendommen. Og første høsten jeg kunne plukke epler fra treet, var jeg overveldet av både mengden, størrelsen og smaken på eplene. Og jeg følte meg heldig, som hadde fått det treet med på kjøpet.

I dag, flere år senere, er treet like frodig. Det er overflod av epler, og jeg kan gi bort i øst og vest. Burde vel strengt tatt solgt noen, fattig som  jeg jo tross alt er. Men hjertet mitt klarer jo ikke det.

Men de fleste eplene bruker jeg selv, i bakst og syltetøy.

I dag har jeg hentet inn noen epler. Må jo begynne et sted, og vil jo ikke at de skal falle ned. Fristende er de der de henger på treet. Og enda mer fristende når de er plukket og klare til å spise 🙂


Dette er bare bittelitt av alt…øverste toppen av isfjellet kan man vel beskrive det som 😉
Nam nam ♥


Et bilde fra 2011, da treet enda var ganske spinkelt, men likevel ga en frodig eplemengde 🙂 Nå er treet tett, og man kan fint sitte under det i regnvær uten å bli våt. Eplene blir store og smakfulle.

 

 

#epler #epletre #bakst #høst #syltetøy

ICE BUCKET CHALLENGE

Jeg har fått en Ice Bucket Challenge på Facebook. Har foreløpig ikke sett noen norske…i alle fall ikke av mine venner, som har utført en sånn challenge. Den jeg fikk kommer fra USA, en fjern slektning av meg som sendte utfordringen videre til meg. Men jeg så nettopp en video som omhandler sykdommen ALS, og det er jo ikke tvil om at sykdommen er grusom.

Isolert sett er det jo grusomt. Det at musklene svinner hen, mens hjernen er like aktiv og fullt brukbar. Men det finnes jo mange andre sykdommer også som er like grusomme. Men på andre hjerteskjærende måter.

Jeg synes jo at det er flott at man klarer å sette søkelyset på forskjellige sykdommer og veldedige aktiviteter, men jeg synes jo at det er dumt at jeg ikke har råd til å være med å støtte noe av dette. Jeg tilhører de fattige i samfunnet. Jeg har hus og hjem, men det er også alt. Og det er jo ikke lite det altså. Men jeg har ikke noen reell inntekt. Og er enda for syk selv til å kunne klare å ta meg en fulltidsjobb, som kanskje kunne betalt alle regningene mine.

Så hva gjør jeg nå?
For ettersom jeg har forstått, så skal man ikke bare tømme en bøtte isvann over hodet, men man skal også betale en sum inn til ALS? Jeg kunne godt tømt den bøtta over hodet mitt, og sendt utfordringen videre. Men det blir jo teit å gjøre det hvis jeg ikke betaler noe selv…Så da ender jeg med å ikke gjøre det regner jeg med.

Huff, hvorfor skal man hele tiden bli overøst med så mange dilemmaer? Det er noe jeg undrer meg på omtrent hver eneste dag 😛

Men samme hva, i mitt hjerte, støtter jeg både ALS og mange andre gode saker. Og en vakker dag, håper jeg på å kunne være med å støtte med penger også 🙂

Ha en god helg alle sammen, med eller uten utfordringer ♥ 


Bildet er googlet.

 

Ta en kikk på youtubevideoen, som beskriver godt hva ALS er for en grusom sykdom.

#utfordring #facebook #penger #sykdom #ALS #støtte

PROSJEKTER SOM VENTER

Helsa mi er bare helt på bånn for tiden. Feberen har kommet tilbake, av og på. Og energinivået er bare fullstendig i kjelleren. Jeg eier ikke overskudd, og føler at jeg holder meg oppreist av pur viljestyrke. Det er slitsomt det i seg selv.

Men så er det jo sånn da, at når man har eiendom, så er det alltid noe som må gjøres. Og her er det mye som venter på å bli i orden. Her en liten bildepresentasjon over ting jeg har planer om å gjøre selv…Men…..


Jeg har en haug med stein, som har ligget her i et år nå, og venter på å få sin hederlige plass i en del av hagen….men…..


…..Så har jeg begynt å legge stein på naboens eiendom istedet 😛 Men det var jo litt av ideen da. Steinene nærmest er min eiendom. Og siden jeg hadde litt sand på naboens eiendom (min sand, mine steiner), så begynte jeg der. Så den fine plattingen jeg har planer om på min side av huset, får vente til bedre tider.


En stor trampoline har stått ubrukt hele sommeren. Tipper barna er litt store nå til den slags aktivitet. Så den skal demonteres, og legges under terrassen….men…..


….. For at noe skal kunne lagres under terrassen, må det ryddes, noe som er en møkkajobb!


Og bare for å gjøre rotet helt komplett, så ble stoppekranen byttet for mange år siden. Men har noen gravd igjen etterpå? Nei, ser ikke ut som at det skjer automatisk gitt. Så det må også gjøres, og det SKAL gjøres innen vinteren er tilbake, for det er oppå her at trampolinen skal få lov til å hvile.


Helt til slutt, som kronen på verket, skal jeg smake på eplene mine, og kanskje håpe at de er modne. 


Ved nærmere ettertanke….Jeg tror jeg begynner med eplet jeg ♥

 

 

#hage #prosjekter #trampoline #terrasse #epler #jobb #belegningsstein

PERMITTERT 8. KLASSING

Skoleferien er over, ubønnhørlig. I alle fall på papiret. Men ikke helt i praksis.


Bildet er googlet. 

I disse streiketider er det elevene som får unngjelde. Noen synes det er kjempestas å få forlenge skoleferien en stund til. Noen må gjerne gå på skolen litt nå og litt da, når det er lærere tilgjengelig. Mens noen må på skolen som før.


Bildet er googlet. 

I mitt hus er det to elever som merker streikens ringvirkninger. Min sønn som i dag har begynt i 3. videregående, og min datter, som etter planen skulle begynne i 8. klasse i morgen.

Sønnen min er avslappet i forhold til dette. Han må på skolen litt innimellom. Men tror ikke han ser på det som noen krise å miste litt skoletid. Antakelig ser han det ikke som umulig å ta igjen det tapte når streiken avsluttes. Og han får jo tross alt en myk oppstart etter skoleferien. For i dag skulle han møte klokken 12.00. Og i morgen skal han møte klokken 11.30. Det er jo luksus å få lov til å sove litt utpå, selv om man skal på skolen 🙂

Min datter derimot, er ikke fullt så avslappet. For hun skal jo tross alt begynne på ungdomsskolen. Og det i seg selv er jo en spenning som hun har ventet en stund på. Klart det er spennende med ny skole, nye lærere og flere nye klassevenner. Men en annen ting som ligger litt til bekymring, er jo at overgangen fra barneskole til ungdomsskole er ganske tøff, for det forventes mer, og arbeidsmengden er litt heftigere. Og nå får de jo tross alt kortere tid på seg til å komme gjennom alt sammen innen skoleåret er slutt igjen. Så hun var ikke spesielt fornøyd med utsettelsen av skolestarten. For der på den skolen, er 8. klassingene permittert til streiken er over. Og ingen aner akkurat nå hvor lenge det er til.

Det er trist med streik. Trist for dem det går utover. Den uskyldige 3. parten. Og i dette tilfellet er det jo faktisk barn det går utover, helt 100% direkte! Kan det være lovlig i grunnen? Men ja, det er vel det. Ellers ville vel ikke streik være et effektivt virkemiddel.

Jeg håper at streiken får en løsning snart, og at alle parter blir sånn noenlunde fornøyde. Og at de kan begynne på jobb igjen, og ta seg av de håpefulle, som faktisk skal arve driften av landet vårt.

Krysser fingrene for en god løsning 🙂 


Bildet er googlet.

 

 

#skolestart #streik #barn #elever #studenter

JEHOVAS’ PÅ DØREN

For en tid siden fikk jeg endelig satt klisterlappen “Nei takk til reklame” på postkassen. Og i ettertid er det fantastisk herlig å åpne postkassen, og se at den er tilnærmet tom. Ikke en haug med papir som jeg brukte 5 uker på å jobbe meg gjennom. Og helt ærlig, et av de beste grepene jeg har gjort for min egen helse.

I går etter dagens treningsøkt, gikk jeg som vanlig i dusjen. Og da jeg kom ut av dusjen, og hadde tørket meg litt, ringte det på døren. Jeg tenkte at det kanskje var min mor, siden jeg ventet henne. Så jeg surret et håndkle rundt kroppen, og hadde allerede “turban” på hodet. Og gikk for å lukke opp.

Det var ikke min mor

Det var en fremmed mann, i grå bukser med rutestreker i, hvit skjorte, og en burgunder genser over skjorten, sånn at man kun så skjortekragen. Mannen så ut til å være i midten av 50 årene. Han ble mildt sagt forfjamset ved synet av meg. Men etter et par sekunder kom han litt til hektene igjen, og rakte frem hånden med en liten brosjyre som han ville gi meg, og stammet frem: Eh….kanskje du kan lese i denne når du er ferdig? Hånden skalv en anelse. 
Jeg tok imot brosjyren, og mannen snudde seg og gikk hurtig avgårde bort fra mitt hjem. Jeg sukket inni meg, og lurte på om han visste at den der lille brosjyren kom til å gå veien til søppelbøtta mi innen kort tid?

Antakelig visste han det, når han tross alt var fra Jehovas vitner, og ikke turde være påståelig og ville diskutere de store spørsmål med meg, som sto der iført kun et lite håndkle 😛 

Det var nok det siste synet han hadde forventet seg, og det gjorde ham ytterst usikker, noe som gledet mitt gamle hjerte 🙂 For det er nemlig aller første gang jeg har hatt Jehovas vitne på døren, uten å måtte verbalt kaste dem ut igjen. De pleier å være rimelig pågående.

Så mitt råd til deg for å unngå at de driver med overtramp: Ifør deg kun et lite håndkle neste gang de dukker opp. Det gjør susen 😛

Sånn kan det gå når de er påståelige og leverer reklamen til deg på døren, og ignorerer postkassens lille klisterlapp 😉

 

#reklame #Jehovas #mann #håndkle

USA INSPIRERT BRUNCH

I dag spise vi sen frokost jeg og min datter, Amalie. Vi hadde avtalt i går hva vi skulle lage, og bestemte at det fikk være frokost og lunsj i samme slengen.

Amalie var i USA i sommerferien med sin bror og pappa, og der hadde hun spist noe godt til frokost, som hun viste bilde av i går. Det viste stekt egg, pølser, salat og røsti. Dette så veldig godt ut. Så jeg foreslo som en del av matlagingsopplæringen, at vi kunne lage det til brunch i dag. Noe hun gledet seg til.

Og som sagt så gjort 🙂 Søkte oppskrift på nettet til røsti. Pølsene droppet vi. Og her er resultatet:


Det smakte veldig godt, men er ikke en frokost vi unner oss hver dag akkurat 😉 

 

#brunch #frokost #lunsj #røsti #egg