FRU AALS KAKER

Jeg har endelig kommet i gang med julebaksten. Det tok litt tid, fordi jeg egentlig ville bake krumkaker, men så hadde jeg lånt bort jernet mitt for et år siden, og ikke fått det tilbake.

Så da bakte jeg kolakaker mens jeg ventet.
De har jeg ikke bilde av her.
Har aldri bakt det før, men de ble farlig gode. Jeg har satt lokket veldig godt på 🙂

Og så ventet jeg enda litt til. Men fortsatt tok det sin tid.
Og endelig kom dagen, da jeg var lovet å få jernet tilbake.
Men klarte jeg å vente?
Neida. Jeg satte i gang med en deig til noe helt annet, mens jeg ventet på at timene sneglet seg avgårde.

Denne gangen laget jeg også noe jeg aldri har bakt før.

Fru Aals kaker heter disse. De var ikke så enkle å lage for meg som ikke varer så lenge, men de ble kjempegode ♥

Her kan du få oppskriften om du selv har lyst å prøve 🙂

FRU AALS KAKER

2 eggeplommer
2 ss fløte
150 g sukker
250 g margarin
ca. 350 g hvetemel

Mandelmasse:
100 g skåldede mandler (jeg brukte ferdig mandelmel kjøpt i butikken)
75 g sukker
2 eggehviter

Visp eggeplommer og fløte godt sammen med sukkeret. Tilsett den romtempererte margarinen vekselsvis med hvetemelet.
Arbeid deigen godt sammen.
Dekk den til, og sett den kjølig noen timer.
Mal mandlene på kvern eller hakk dem meget fint i food-processor. Eller bruk ferdig mandelmel.
Tilsett sukkeret og eggehvitene og bland godt.

Kjevle deigen tynt ut på bakebordet eller på et bakepapir.
Stikk ut små runde kaker, ca 3-4 cm i diameter.

Legg dem etterhvert over på stekeplate med bakepapir. Legg en liten topp av mandelmassen på hver kake.

Stek kakene ved 200 grader i 8-10 minutter.

Avkjøl kakene på rist.

#julekaker #julebakst #fruaalskaker #søttoggodt #juleforberedelser

26 kommentarer
      1. Ja, kakene var faktisk gode. De fikk ben å gå på. Må nesten vokte kakeboksen 😉 Men jeg laget dobbel porsjon, så da varer de en stund, pluss at de er koselige å gi bort også 🙂

        Krumkakejernet har jeg fått tilbake, så nå blir det øyeblikk bakt det også. Sirupssnipper lagde jeg en gang for mange år siden. De var gode. Jammen mange sorter kaker å vele blant, og lysten til å bake er større enn man orker å spise opp alt 🙂

      1. Tusen takk ♥ Ja, de var gode de kakene, og fikk ben å gå på. Så nå er det kos å ha noe å servere til kaffen 🙂 Anbefaler å prøve dem ♥

        En nydelig dag til deg også 🙂

    1. Å, det så godt ut da. Koselig med kaker. Her ble det brownies og peanøttkaker i går.Jeg deler de i firkanter og har de i en
      boks i frysa. Da er de ikke så fristende hele tiden! Krumkakene får vente,
      for de skal mannen steke. Kos deg videre. Klem 🙂

      1. Du er lur du, ha de i fryseren ja 🙂 Og sånne kaker tiner jo fort også når de er delt opp 🙂
        Her er kakene i boks, og de blir nok spist opp, forhåpentlig sånn rundt nyttår 🙂

        Heldig du som har noen som kan bake krumkaker 🙂 Det pleide pappaen min å gjøre, han lagde krumkaker 🙂

        Kos deg du også i denne fine førjulstiden 🙂 Jeg har ikke fått lest inne hos deg enda i dag, men gleder meg til å gjøre det litt senere 🙂
        Klem 🙂

      1. Takk 🙂

        Ja, det har vært noen juler hvor julekaker var noe andre bakte, mens jeg bare ikke orket. Men i år var det så mye jeg hadde lyst på, og så får jeg meg IKKE til å kjøpe de ferdige i butikken. Bortsett fra pepperkakene da 🙂

    2. Så flink du er! nei småbakst er jeg ikke nå særlig til…overlater det til andre…hihih…Ser kjempe gode ut, og så flott bilde av deg! ha en god ny dag!

      1. Tusen takk 🙂 Ja, bildet illustrerer vel følelsen av mestring og stolthet. Jeg var så glad for at jeg klarte å gjennomføre, selv om formen var kraftig nedadgående 🙂

        Det er jo fint da om andre baker, og du får smake litt 🙂

        Fine dagen til deg også 😀

    3. Du har vært effektiv mens du venter på krumkakejernet ditt. Dette som du kaller Kolakaker, er det det samme som brune pinner eller er det noe annet spennende? Jeg har ikke bakt noe enda, men skal til en venninne på lørdagen og da blir det krumkaker og brune pinner. Så skal jeg se om jeg slenger sammen en porsjon med serinakaker senere i uken.

      1. Serinakaker ja, det bakte jeg for noen år siden. Husker at jeg likte dem godt 🙂
        Krumkaker er en av favorittene, og nå er jernet tilbake i hus, så nå skal det bli krumkaker.

        Ja, det er en liten forskjell på kolakaker og brune pinner. I alle fall i den oppskrifte jeg har. Kolakakene har ikke egg og kanel, og de pyntes ikke med mandler eller perlesukker sånn som brune pinner blir laget. Jeg tror Kolakaker er fra Sverige, der er kola det samme som karamell. Og kolakakene har en deilig karamellsmak 🙂

    4. Så fint bilde av “bakstekjærringa”… 🙂 Smaker nok godt di her..ser delikate og innbydende ut 🙂 Nå er det tredje året uten julebakst på meg..hadde tenkt å steke krumkaker litt tidlig i desember..men så fikk jeg jo influensa ..og da mista jeg motivasjonen..heldigvis er ikke mine sånne store kake-monser så det går bra 🙂 Så flotte bilder fra tur også..jeg har troa på at du klarer 200 turer..men ikke press deg om det ikke kjennes greit da.. Klem <3

      1. Jeg har hatt et par år uten å bake noe særlig. Så jeg skjønner veldig godt akkurat det. Og her i huset er ikke mine heller sånn enormt på kakene, men de synes det er koselig med litt julelukt og noe godt å spise en og annen kvelden 🙂

        Nei, jeg presser meg ikke. Skulle gå tur i dag, i solen, men så har jeg ikke kommet meg ut enda. Så da får vi se om det blir tur i det hele tatt. Kanskje en liten tur til gartneriet 🙂 Håper å klare 10 turer til innen året er omme 🙂

        Håper du er frisk fra influensaen nå ♥ Klem ♥

    5. De småkakene der hørtes veldig gode ut. Vurderer. Skal ta smultringer i kveld, så da har jeg tre ting under begrepet småbrød. Tenker ikke å ha så mye, vil ikke ha med meg noe inn i nyåret :))).

      1. Smultringer er jo kjempegodt 😀 Jeg har noen i fryseren, sånne som jeg har kjøpt i en bu en plass 🙂

        Jeg har fått litt bakedilla, ikke så ofte jeg har det. Men kjekt at den kom nå til jul 😀
        Så nå har jeg 3 sorter, og muligens blir det en eller to sorter til 🙂 Synes heller ikke noe om å ha sånt med inn i det nye året, men det får bli som det blir 🙂

    6. Bakeren ser veldig fornøyd og strålende ut! Det er en del jobb med sånne “To-komponent”- kaker, men det gjør seg veldig med litt mandelmasse på toppen! 🙂

      1. Takk for det 😀 Jeg liker å bake, bare så synd det krever så mye energi og krefter som jeg sjelden har lenger. Men kos er det jo likevel 😀

        Klem ♥

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg