NORGES MINSTE KIRKE?

For noen uker siden var jeg og Pål i det kulturelle hjørnet. Vi dro til Stavanger for å kikke på kunst i bl.a. kunstmuseet.

Da vi skulle kjøre derfra, fortalte Pål at det var en liten stavkirke i nærheten. Og vi bestemte oss for å kjøre dit og kikke på kirka. Jeg hadde aldri hørt at det fantes stavkirke i Stavanger, så jeg hadde litt vanskelig for å se det for meg.

Da vi kom frem, så jeg at den lille kirken virkelig var liten, bitteliten. Og det var en stavkirke, eller en kopi av en stavkirke da.

Jeg er ikke så stor jeg heller, bare 157 cm på strømpelesten, så da har du en liten idé om størrelsen på kirken.

Det gikk an å gå inn i kirken også.

Det er ikke plass til den helt store folkemassen. Sitteplass til 4 på klappstoler, og så er det plass til en liten prest også 🙂 Så skal man gifte seg her inne, blir det i sannhet et intimbryllup.

Kirken er faktisk vigslet, og det har vært vielse i kirken. Så dette er et ekte gudshus, en ekte kirke, selv om den er i miniformat.

Det var ikke så lett å knipse noe oversiktsbilde inne i kirken, men den har gode stoler, i motsetning til mange andre kirker som bare har noen harde trebenker, og kirken er også kirkelig utsmykket.

Glassmaleri er det også der. Ikke noe ekte greier da. Det var ett eller annet som var festet over vinduet, og ga inntrykk av et glassmaleri.

Vi prøvde ikke om kirkeklokka virket, men snoren er nok fristende for enkelte utforskende sjeler 🙂

Historien jeg har klart å lese meg frem til om kirken, er at Per Andersen skulle lage seg en liten paviljong i hagen å sitte å drikke kaffe i, men alle tegningene ble lignende en kirke, så da ble det bygget en kirke i stedet.

Da kirken var ferdig spurte han Nordens metodistbiskop (Hans Växby) som da var i byen på besøk, om han kunne vigsle kirken? Og det svarte biskopen ja til.

Da kirken ble viglset var det 7 prester og 1 biskop i hagen til Per Andersen.

Resten av historien og historien om et bryllup kan du lese i denne artikkelen fra Stavanger Aftenblad 🙂

Jeg er ikke selv religiøs på noen måte, men jeg liker kirkebyggene våre. Jeg synes de er varierte, vakre og stemningsfulle, og de er en del av kulturarven vår. Så denne lille kirken er jeg glad for at jeg har fått se. Den var som en dukkestuekirke, og likevel en ekte kirke 🙂

Nokså unik, for å si det sånn. For jeg regner med at dette må være Norges minste kirke!

 

#kirke #gudshus #kirkebygg #religion #arkitektur

6 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg