STERKE FØLELSER

Det er mye i tilværelsen som skaper følelsesutbrudd. Det er jo sånn vi er bygget, vi, de fleste av oss i alle fall, er utstyrt med følelser. Følelser er alt fra sorg og sinne, til glede og intens lykke.

 

 

Nå i helgen har det vært demonstrasjoner i Oslo og Stavanger. Black lives matters. Og ja, jeg er enig i det. Jeg mener faktisk at alle liv betyr noe. Ikke bare de svarte. Så hvorfor i alle dager finner fornuftige nordmenn ut at de skal trosse alt vi har lært i coronatiden, og presser seg sammen for å demonstrere mot rasisme? For de demonstrerer jo egentlig samtidig at ingen liv betyr noe, i disse coronatider med smittefare.

Det er ikke mulig i en demonstrasjon hvor tusenvis av mennesker møter opp, å holde avstandsreglene.
Hvordan i alle dager er det mulig å gi tillatelse til sånt? Skjønner ikke myndighetene at folk ikke klarer å tenke selv når de er egget opp og følelsene ligger utenpå dem?

Det er sterke følelser i sving. Og jeg forstår det veldig godt. Politikken og politimyndighetene i USA opprører oss alle. Og jeg er svært, svært takknmelig for at jeg bor i lille Norge. Det burde vi jo alle være synes jeg.

Men nå er mange liv satt i fare her i Norge, fordi folk har latt følelsene koke og stimlet seg sammen for å uttrykke det. Hvor er logikken? Har vi ikke lært noe de siste månedene? Har vi ikke lært noe etter vinterferie i Østerrike?

Jeg sier ikke at vi ikke skal vise vår avsky for hvor lite verdt et farget liv er i USA. For det ER jo bare helt forkastelig, faktisk. Fargene er jo bare utenpå. Inni er vi jo helt like. Og jeg kjenner folk fra mange kanter av verden. Flotte folk, som også har følelser, uansett farge. Jeg kunne ikke drømme om å gjøre dem noe vondt, for de er jo som meg, kompliserte byggverk både på innsiden og utsiden. Og jeg er veldig glad i dem alle ♥

Men i disse tider BØR vi ta vettet i bruk, og ikke komme sammen på den måten. Det er min instendige bønn. For hva er vitsen egentlig?
Det finnes andre måter å protestere på. Det er alltid noen som er i stand til å dra i gang ett eller annet viralt. Hva om noen dro i gang en epostkampanje (send din avsky i ord til en eller annen amerikansk instans, la dem drukne i eposter)? Eller en videokampanje? Det finnes jo nok av utbydere å poste videoer som kan skape blest og oppmerksomhet om saken. Facebook, Tik Tok, Instagram, Snapchat, og sikkert mange flere. Dette vil jo være så mye tryggere, og det er kanskje allerede noe sånt på gang?

Allerede er det jo mange som har demonstrert med å poste et svart bilde. Og andre bilder. Dette for eksempel:

Det er veldig mange som har postet dette bildet, på Twitter, Facebook, og sikkert andre steder også. Men jeg aner ikke opprinnelsen. Jeg googlet, og valgte et tilfeldig, og det var en person, blant mange, som hadde twitret bildet. Jeg synes selv det er en god illustrasjon, og en fin måte å demonstrere på i disse tider.

Jeg velger å protestere i bloggen min. For jeg mener alle menneskeliv er like mye verdt, uansett farge og opprinnelse. Og jeg oppfordrer alle til å respektere alle. Ikke stimle sammen i store grupperinger på tusenvis av mennesker. For da har du demonstrert at du ikke bryr deg om meg for eksempel. Eller din gamle bestemor. Eller dine beste venner. For tenk om du nå har blitt smittet, og uanende viderefører smitten til noen som ikke tåler det? Bryr du deg ikke om det kanskje? Gir du F, så lenge du har fått være med på noe stort?

Nei folkens, bruk vettet. For jeg vet du har det, du også!
Ikke utsett noen for fare, selv om følelsene dine er opprørte. Bruk kreativiteten, og skap noe viralt heller. Noe som synes igjen uten å sette noen i fare. Først da har du vist at Black lives matters!

Jeg er selv en demonstrant, jeg har min(e) hjertesak(er). Men helsa har knekt meg, så mye er satt på vent. Men det å gå ut i en demonstrasjon, med hundrevis og tusenvis av andre mennesker, er faktisk en kjekk opplevelse. Eller sånt har i alle fall jeg følt det. For du vet med deg selv at her tenker alle som deg selv i denne saken. Så jeg skjønner demonstrasjonsgleden og fellesskapet. Men jeg kunne aldri drømme om å gjøre sånt i disse tider hvor vi har så mange regler om å holde avstand til hverandre, og hvor vi alle forsøker å unngå et visst virus. Jeg kunne aldri drømme om å utsette meg selv og andre for den faren som det viruset utgjør. For ikke å snakke om at ved en oppblomstring av viruset kan Norge bli stengt igjen. Var det virkelig såååå kjekt å ha det sånn?

Nei, dette her er ting jeg virkelig ikke kan forstå. Bruk vettet, for det står det respekt av. Demonstrer online, og spar liv!

 

5 kommentarer

Siste innlegg